Nehtík, nechtík, nechtík lékařský, nechtový květ, květ nehtekový, květ nechtekový, nepravý šafrán, pampalík, pazourky, prstenčitá květina, ruský penicilín, sluníčko, slunovín, slunovrat, bradavičné koření, deštná bylina, deštní bylina, dešťová bylina, kalendule, krusíček, květ umrlčí, nebo umrlčí karafiát.
Měsíček lékařský je bylina bohatě větvenými lodyhami a podlouhlými listy, rostlina dosahuje výšky asi 70–80 cm. Kořen je vřetenovitý. Úbory květů jsou až 8 cm a mají žlutou nebo oranžovou barvu. Rostliny seříznuté po odkvětu asi 15 cm nad zemí znovu obrazí a vykvetou.
Rostlinám se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném místě či v polostínu.
Tato okrasná jednoletá bylina pocházející z jižní Evropy a Orientu.
Účinnými látkami měsíčku lékařského jsou silice, saponiny, hořčiny, karotenoidy, flavonoidy, sliz, éterický olej a další.
Je využíván obzvláště v potravinářství, gastronomii, farmacii, tradičním lidovém léčitelstvím. Egypťané ji používali jako omlazovací bylinu.
Bylinka má klinicky dokázaný slabý protikřečový účinek, podporuje vylučování žluči a snižuje pocení.
Gastronomie:
Mezi koření je řazen od starověku, byl a občas i je měsíčkem nahrazován drahý šafrán. Díky své schopnosti barvit je využíván při výrobě mnoha druhů potravin.
Květy lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek, rýži dodává pikantní chuť.
Lidové léčitelství:
Měsíček prospívá nejen naší kůži, pomáhá i při ekzémech, lupence, popáleninách, bércových vředech a při špatném hojení ran, pooperačních jizvách, jizvách, křečových žílách, zánětech žil, omrzlinách, vředech, akné, plísni na nohou, proleženinách, podlitinách, popraskané kůži, řezných ránách, hemoroidech,
Ulevuje také od horečky, střevních obtížích, štípanců od hmyzu. Léčí i plísně na nohou, zapařeniny, otoky a proleženiny, pročišťuje krev.
Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
Olej používáme na pleť i celé tělo.
Mast uleví křečovým žilám.
Tinkturu můžeme používat vnitřně i zevně, při žlučníkových a jaterních potížích i žilní nedostatečnosti.
Zajímavosti o Měsíčku lékařském:
Měsíček lékařský je v Čechách znám už od 12. století a zdomácněl natolik, že je někdy považován za plev. Naše babičky ocenili především jeho léčebné účinky. Používali jej však již i staří Egypťané jako omlazující prostředek, hinduisté jím zdobili oltáře v chrámech, Peršané a Řekové jazykovitými květy zdobili jídla. I dnes se měsíček v mnoha zemích Evropy přidává do polévek a do dušeného masa na dochucení nebo k přibarvení sýrů a másla.
Recepty z Měsíčku lékařského:
Bylinková sůl:
Bylinkovou sůl můžete vyrobit z jakékoliv vaší oblíbené sušené bylinky. Směs soli si můžete vyrobit jen jedno druhovou či z více bylin. Vše záleží na vaší chuti, oblíbených bylinách a receptů, na které chcete touto solí dochucovat. Není třeba se bát experimentů s receptem a najít svou top bylinou sůl.
Suroviny:
• Měsíček lékařský
• Šalvěj lékařská
• Pelyněk pravý
• Bobkový list
• Petržel
• Tymián obecný
• Dobromysl obecná
• Hrubozrnná mořská sůl
Postup přípravy:
Směs sušených bylinek rozmixujeme či v hmoždíři rozmělníme na drobno a smícháme se solí. Bylinou směsí se solí naplníme mlýnek na koření.
.
Zdraví salát s měsíčkem lékařským:
Tento salát můžete připravovat jak podle receptu, tak se nebát vyzkoušet různé obměny. Tento svěží, salát plný čerstvých vitamínů si můžete připravit z listů pampelišky či mletých jarních kopřiv. Nápadům při vaření se meze nekladou.
Suroviny:
• Listy zeleného salátu dle vlastní chuti
• Čerstvé bylinky: listy lichořeřišnice, řebříček, lístky jetele
• Žampiony či jiné houby
• Jedlé květy: měsíček lékařský, ibišek, růže, jetel, lichořeřišnice
• Čerstvá petrželka
• Natvrdo uvařené vejce
• Cibule
• Máslo či olej
• Trocha kvalitního octa
• Olej
• Pepř
• Sůl
Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle či oleji a přidáme petrželku pokrájenou najemno.
Do pánve vsypeme pokrájené houby a podusíme do měkka.
Na talíř naaranžujeme salát. K zeleným listům salátu se přidává lichořeřišnice a samozřejmě bylinky, například řebříček a lístky jetele.
Obsah pánve ochutíme octem, olejem, pepřem a solí. Vše řádně promícháme a přidáme na talíř se salátem a bylinkami.
Měsíčková mast:
Suroviny:
• 2 hrsti květů měsíčku lékařského
• 250 g vepřového sádla, vazelíny nebo kokosového oleje
Postup přípravy:
Na pánvi rozehřejeme 250 g vepřového sádla nebo masťového základu.
Měsíček vhodíme do rozehřátého vepřového sádla na pánvi nebo v hrnci a řádně promícháme.
Necháme vzkypět a ihned odstavíme.
Necháme přes noc zchladit v zakryté pánvi.
Druhý den pánev se sádlem trochu rozehřejeme. Obsah přefiltrujeme přes utěrku, plenu nebo hustou gázu, listy, stonky a květy vymačkáme.
Naplníme do uzavíratelných sklenic. Mast ze sádla uchovávejte v lednici, z vazelíny není třeba.
Více na české-bylinky.cz